17 Ocak 2024

TİCARETİN YENİ YOLU S-TİCARET!

TİCARETİN YENİ YOLU S-TİCARET!

E-Ticaretten sonra ticarete yeni bir bakış açısı getiren, ticaretin yeni yolu s-Ticaret!

Sosyal medya, milyonlarca aktif kullanıcıya ev sahipliği yapar ve işletmelerin potansiyel müşterilere doğrudan ulaşmasını sağlar. Bu platformlar, marka bilinirliğini artırma, müşteri bağlılığını güçlendirme ve satışları artırma konusunda güçlü araçlardır.

S-Ticaret kısaca bir e-ticaret sitesi alt yapısına sahip olmadan sosyal medya platformları üzerinden ürün ve/veya hizmetleri satmanın yeni yoludur. Dünya devi markaların ürün ve/veya hizmetlerini tanıttığı küçük işletmelerin, girişimcilerin kendilerini göstererek ürünlerini satışa çıkardığı platformlar artık eğlencenin dışında ticari amaçla da kullanılmaya başlandı. O kadar hızlı alışıldı ki insanlar bir ürünü almadan önce sosyal medyadaki işletme hesaplarında araştırma yaptıktan sonra ürünü almaya karar veriyorlar. E-Ticaret iş bu noktada hayati bir öneme sahip oluyor. Yani sosyal medya platformları hayatımıza o kadar çok işledi ki yemek veya herhangi bir ürünü alırken bile ilk baktığımız, incelediğimiz alanlar haline geldi.

Bu platformlar hepimizin çokça kullandığı önde gelen platformlar ve s-Ticaret giderek artmakta ve yeni platformlarda da kendine hızlıca yer bulmaktadır. Sosyal medyadaki platformlara şöyle bir bakarsak;

  1. İnstagram’da s-Ticaret; İnstagram günümüzde en çok kullanılan, günümüzü en çok geçirdiğimiz sosyal medya platformlarından biridir. Öyle ki büyük markaların haricinde küçük işletmelerin de en çok kullandığı platformdur ve bir satış platformu haline gelmiştir. Hatta İnstagram bir zamanlar “alışveriş” butonu eklemişti fakat Türkiye’de pek rağbet görmediği için kaldırıldı. Girişimcilerin, küçük işletmelerin hatta kendi çapında el işi gibi ev yapımı işler yapanların dahi en çok kullandığı platform İnstagramdır.
  2. Facebook’ta s-Ticaret; Facebook işletme modülü ile satıcılara ürünlerini ve/veya hizmetlerini tanıtarak satma fırsatı sunuyor. Bununla da kalmayarak Facebook İşletme hesabı, işletmecilere genel bir bakış açısı sunarak işletmenizin genel işleyişini izleme fırsatını size sunuyor. Facebook bu noktada Marketplace ile E-Ticaret alanında ciddi ilerleme gösterdi.
  3. TikTok’ta s-Ticaret; Kullanıcıların son yıllarda videolu içeriklere karşı artan ilgisiyle TikTok platformu İnstagram’dan sonra en çok kullanılan sosyal medya platformu olmuştur. Bununla birlikte videolar güven duygusu aşıladığı için kullanıcılar, TikTok platformu üzerinden de alışveriş yapmaktadır. TikTok s-Ticarete yepyeni bir soluk getirmiştir.
  4. X’te s-Ticaret; X önceki adıyla Twitter’da diğer platformlardan geri kalmayarak s-Ticaret sistemine girdi. Markalar, girişimciler ve küçük işletmeler de ürün ve/veya hizmetlerini sisteme yükleyerek satış yapıyor ve diğer sosyal medya platformlarının uzantısıyla da satış ve alışveriş imkanını alıcıya sunuyor.
  5. WhatsApp’ta s-Ticaret; WhatsApp 2020’nin son çeyreğinde uygulama içerisinde alışveriş yapabilme imkanını kullanıcılarına sundu. Türkiye’de çok yaygın olmamasıyla beraber WhatsApp’ta s-Ticarette bulunan platformlar içerisinde yerini aldı. Yazışma sistemiyle kullanıcılara güven veren WhatsApp s-Ticarette artık önemli bir rol alıyor.
  6. Ve son olarak s-Ticaret sayabileceğimiz hatta s-Ticarete çoğunlukla yön veren İnfulencer’lar.

İnfulencer Marketing; Influencer kavramı kısaca Facebook, Instagram, Twitter, Youtube vb. sosyal medya platformlarında yüksek takipçi sayısına sahip kişilere denir. Influencer Marketing ise markaların tanınmış kişilere reklam vererek ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmak için yaptıkları çalışmalarıdır. Markalar ve işletmeler ürünlerini tanıtabilmek veya belirli bir ürünü öne çıkartmak için Influencer'larla çalışmaktadırlar. Influencer Marketing ile gerçek kişilerle müşteri adayları üzerinde marka bilinirliği ve güvenilirliğini artırma hedeflenir.

 

E-TİCARET VE S-TİCARET ARASINDAKİ FARKLAR?

  • S-Ticaret, E-Ticaretin bir uzantısı gibi görünse de aslında tamamen e-Ticaretten sıyrılarak bambaşka bir ticaret sistemi haline gelmeyi kısa zamanda başarmıştır.
  • S-Ticaret ve e-ticaret arasındaki en belirgin farklardan birisi de işletme sahibi herhangi bir web sitesi alt yapısına ihtiyaç duymadan direk sosyal platformlar aracılığıyla ürün ve/veya hizmetlerinin satışını müşterilerine sunabilmektedir.
  • S-Ticarette işletmeci müşteri kitlesini daha detaylı bir şekilde inceleyip daha çabuk ulaşabilirken, e-Ticarette ise işletme müşterileri hakkında bilgileri istatistik verileri kullanarak ulaşmaktadır.

Sosyal medya var olduğu sürece s-Ticarette var olmaya devam edecek hatta gelişerek daha çok büyüyecektir. Girişimcilerin zorlu evrak işleriyle uğraşmadan sıfırdan başlayarak kendi ürün ve/veya hizmetini tanıtıp, satabilmesi artık “s-Ticaret” ile daha kolay…

 

Paylaş: