12 Nisan 2022

E-Ticarette Yöresel Ürün Satış Stratejileri

E-Ticarette Yöresel Ürün Satış Stratejileri

 

Pandemi süreciyle beraber E-Ticaret ağırlığını daha fazla hissettirmeye başladı. Günümüzde E-Ticaret birçok sektörde aktif olarak kullanılıyor. Gıda, yöresel ürün sektörü de E-Ticarette son dönemlerin en yoğun satış yapılan sektörlerinden oldu. Özellikle yöresel ürünler E-Ticarette tercih edilmekte ve birçok marka bu konuda online mağazasıyla satışlarını sürdürmektedir. 

E-Ticaret dünyasında artık birçok ürün ve hizmet satılmakta ve esnaf ve üreticiler, E-Ticaretin markalaşma ve satışlarını arttırma yolundaki önemini kavradı. Çünkü E-Ticaretle online olarak hedef kitleye ulaşmak ve 7/24 satış yapmak mümkün hale geldi.

Yöresel ürünlerin satışını artırmak için, dijitalleşmeye karar veren bir esnafın bilmesi gereken önemli ipuçları bulunuyor.

E-Ticarete başlarken markayı doğru kurgulamak çok önemlidir. Kullanacağız logo ve firma adınız da yine hedef kitleye ve satılacak ürüne göre değişmelidir. Çünkü markanızın rengi, şekli, kullandığınız yazı fontu veya genel tasarım konseptiniz potansiyel müşterilerinizin size yaklaşımını belirler. Seçeceğiniz potansiyel müşteri kitlesine göre marka ve reklam çalışması yapmanız gerekiyor.

Bunun için öncelikle bir yaş sınırlaması veya kitlenizin aktifliğini belirlemelisiniz.

E-Ticarette yöresel ürünlerin satışı alıcıların istek ve taleplerinden yola çıkılarak oluşturulabilir. Organik ürün satışlarına baktığımızda, genellikle bu ürünlere ulaşmanın zorluğu göz önüne alınmalıdır. E-ticaret, bu zorlukları gidermek ve organik ürünlere ulaşmak isteyen özelikle anneler veya ev hanımlarını potansiyel belirleyip ilerlemek gerekir. Aynı zamanda şehir hayatında organik ve doğal ürünlere ulaşmak çoğu zaman kolay olmuyor. İşte bu noktada E-Ticaret, üreticiden tüketiciye köprü konumuna gelmiş oluyor. Örneğin; yöresel ürünlerini E-Ticarette satmak isteyen bir marka için, hangi yaş grubuna hitap edeceği gibi doğru kitleyi belirleyip doğru reklam çalışması yapmak çok önemlidir. Hedefimizi belirlerken dikkat etmeniz gereken şu ki, bu tarz ürünleri kimlerin alabileceğini bilmeli ve potansiyel müşterilere ulaşmak için bu kitleye özel çalışmalar yapmalısınız.

E-Ticarette organik ve yöresel ürün satışı yapılacağı zaman ürün fotoğrafları, ürün içerikleri, ürüne ait açıklamalar, iletişim bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Bu sayede potansiyel müşterileriniz ürünleriniz hakkında tam bilgiye ulaşırken, sizden sipariş geçme olasılıkları artmış olur. Müşteriye detaylı, etkili ve doğru bilgilendirme yapmak, E-Ticaretin en önemli unsurlarından biridir. Bu noktada doğru ürün yönetimiyle doğal ürünlerinizin E-Ticaret sitenizdeki satışlarını arttırabilirsiniz.

E-Ticarette müşterilerin en önem verdiği konulardan biri de kargo süreçleridir. E-Ticaret kargolama sürecine gelindiğinde, kargo yapılan ürün saklama koşullarına göre özenle paketlenmeli ve kargo varış süresi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu hususlara dikkat edildiğinde ürün iadeleri ve değişimler ile karşılaşma oranları azalır. E-ticarette, müşteri kargosunu aldığı zaman ilk olarak paketlemeye dikkat etmektedir. Ürün paketlemede gösterdiğiniz özen size sadık müşteriler oluşmasına yardımcı olur. E-Ticarette müşteri siparişini verdikten sonra, müşteriye kargo süreci hakkında gerekli bilgiler verilmelidir.

Bütün bunların yanı sıra yeni müşterilerden çok sadık müşteriler oluşmalı ve bunun için müşteri geri dönüşlerine önem vermek gerekiyor. E-ticarette, müşteri geri dönüşleri ve yorumlar önemsenmeli ve bu doğrultuda stratejiler oluşturulmalıdır.

Örneğin; bir müşteriniz yapmış olduğu alışveriş sonrası ürününüz hakkında kendi fikirlerini dile getirdi. Bu fikirler E-Ticarette avantaja dönüştürülebilir. Ya da eksik bir yanınız hakkında kötü bir yorumda bulundu, bu gibi geri dönüşleri göz önünde bulundurduğunuz, müşterinize geri dönüş yaptığınız ve gerekli düzenlemeleri, yenilikleri yaptığınız takdirde E-Ticarette satışlarınızı artırabilirsiniz. E- Ticarette müşteri etkileşimi satışları daha da ileriye taşır. E-Ticarette hedefi belirleyip, satışa başladıktan sonra müşterilerden geri dönüş alabilmek en önemli konulardan biridir. Burada dönüşlere göre yine reklam ve içerik çalışmalarını yönetebilirsiniz. 

Markanız ve kurumsal kimliğiniz oluştuktan sonra sosyal medya hesaplarınızı şekillendirmeniz gerekiyor. Sosyal medya hesabı E-Ticaretin vitrini gibidir. Bu nedenle özenle çekilmiş fotoğraflar ve görseller şart. E-Ticarette, müşteri hikayesini ve ürünün doğallığını doğru aktaran markaya güvenir. E-Ticarette hiçbir müşteri güvenmediği bir siteden alışveriş yapmaz. Dijital dünyada yoğunlaşmış markaların olduğu bir platformda öne çıkmak mecburiyetindesiniz ve müşterilerinize güven vermek konusunda çok hassas olmanız gerekiyor. Bir sonraki aşamada ise sosyal medya hesaplarını daha çok etkileşim içeren bir hale getirmelisiniz. Bunun için birkaç etkinlik düzenlenebilir. Örneğin bir çekiliş düzenleyebilir, yöresel ürünlerinizi minik piknik sepetleri içerisinde veya farklı sunumlar ile birkaç takipçinize hediye edebilirsiniz. Bu sayede hem takipçi sayınızı artırırsınız hem de E-Ticaret satışlarınızı artırmış olursunuz. Ayrıca artık yeni pazarlama trendlerini aktif olarak kullanabilirsiniz. Artık sosyal medya içerik üreticileri E-Ticaret markalarının reklamlarını yapıp, takipçilerini satışa davet ediyor. Siz de markanız için farklı içerik üreticilerle görüşebilirsiniz.

E-ticarette kampanyalar ve indirimler müşteriyi daima cezbeder. Önemli günler öncesinde yapılacak olan kampanyalar, indirimler müşterilerin hoşuna gidecektir. Bu yüzden özel günleri fırsat olarak görüp, indirim veya özel hediye paketleri hazırlayabilirsiniz. Özel konseptlere oluşturabilir, organik kutu veya sepet adı altında çoklu ürün satışı yapabilirsiniz.

Sonuç olarak E-Ticarette yöresel ve organik ürün pazarı çok genişledi ve burada ciddi fırsatlar var. Bu fırsatları kaçırmamak adına E-Ticarete geçip, doğru satış stratejileriyle başarıyı sağlayabilirsiniz.√

Paylaş: