4 Şubat 2023

E-Ticarette Müşteri Deneyimini Kişiselleştirme

E-Ticarette Müşteri Deneyimini Kişiselleştirme

E-Ticaret artık günümüzün gerçeği haline geldi. Artık sadece E-Ticaret sitenizin olması yetmiyor. Müşterileri tanımak, onları analiz edebilmek ve onlara doğru ürünü tavsiye etmek başarı için bir anahtar haline geldi. Kullanıcıların, farklı sitelerde gezinirken artık sevdiği markaların reklamları ya da bir alışveriş sitesinde Sizin İçin Önerilenler gibi bölümleri görmesi artık standart pazarlama stratejisi haline geldi. Her geçen gün daha fazla müşterinin online alışveriş yapmasıyla birlikte, E-Ticaret markalarının dijital platformda daha etkili olmayı sağlaması ve daha fazla müşteriye ulaşması adına kişiselleştirme deneyimini arttırması gerekiyor. Bunun için müşterilere kendi isimleri geçen E-Postalar iletmek, lokasyona uygun içerikler oluşturmak veya baktığı ürünle alakalı ya da tamamlayıcı ürünleri onlara sunmak dönüşüm oranları ve satışları arttırmanın anahtarı haline geliyor.

Küresel salgın ve teknolojideki müthiş ilerlemeyle birlikte E-Ticaret, tüketicilerin markalarla etkileşim biçimini değiştirdi. Tüketicilerin çevrimiçi satın alma yöntemlerini etkileyen çok sayıda faktörle birlikte, markaların rekabetçi bir ortamda geçerli kalabilmek için mevcut tüketici davranışı eğilimlerine ayak uydurması gerekiyor.

Müşteri deneyimini kişiselleştirmek adına birçok yöntem bulunuyor. İsim geçen mail ya da SMS’ ler zaten bilinen yöntemler arasında. Ama satışları arttırmak için sadece bunlar yetmiyor. Müşteri E-Ticaret sitenize girdiği andan satın alma aşamasına kadar kişiselleştirilmiş bir yolculuk istiyor. Artık Dijital müşteri kavramı var. Potansiyel müşteriler artık onları tanımanızı, onlara ihtiyaçları olan ürün ve fırsatları sunmanızı bekliyor. Müşteri Deneyimini Kişiselleştirme yöntemlerine bakacak olursak;

Chatbot'lar: Potansiyel müşteriler, sorularını yanıtlayacak ya da yardımcı olacak ve 7/24 destek alabilecekleri sohbet robotları ya da bir etkileşim alanı görmek isterler. Bu aynı zamanda siteye duyulan güvenin artmasına yardımcı olur.

Önerilen Ürünler: Potansiyel müşterilerin daha önce satın aldıkları ürünler, beğenileri ya da aldıkları ürünü tamamlayıcı ürünler baz alınarak müşterilere satın alım noktasına kadar ürün tavsiyesi verilmelidir. Bu şekilde daha çok ürünle daha çok satış yapılabilir.

Alışveriş Yapan Bir Müşteriyi Sürekli Kılma: Eğer bir müşteri siteden ayrıldıysa geri geldiğinde aldığı yerden alışveriş yapmasına olanak tanımak gerekiyor. Bu şekilde onların alışveriş süreçlerini kolaylaştırmış oluruz. Ve müşteriyi sitemizde sürekli alışveriş yapabilir hale getiririz.

Lokasyona Bağlı İçerik: Potansiyel müşterilerin kullandığı dile, bölgeye veya daha önceki tercihlerine göre kişiselleştirip ürün önermek gerekiyor. Özellikle E-İhracat yapmak istiyorsak hedef ülkenin dili, demografik yapısı ve müşteri alışkanlıklarını iyi analiz etmek gerekiyor. Ürünleri buna göre revize edip kişiselleştirmek gerekiyor.

Sosyal Medyadan Müşteriyi Getirme: Potansiyel bir müşteri alışveriş esnasında sitenizden ayrılıyorsa, İnstagran, Facebook hatta TikTok gibi birçok sosyal medya platformundan reklamlarla müşterinin dikkatini çekerek onları geri çağırmak gerekiyor. Bu arada TikTok dünyanın en değerli markaları arasına girdi. Bu noktada artık bu sosyal medya platformunun online alışverişte etkisinin ne kadar önemli olacağı konusuna iyi çalışılmalı ve bu platformdan yararlanılmalı.

Kişiselleştirilmiş e-postalar ve SMS pazarlaması: Yarım kalan alışveriş deneyimleri, sepette bırakılmış ürün mesajları, sipariş takip e-postaları, "Sizi özledik" ve "Teşekkür ederiz" mesajları aracılığıyla müşterilerle etkileşim kurup onları sitenize sürekli alışveriş yapar hale getirmek gerekiyor.

Kullanıcı Etkileşimleri: Markaya bağlılığın en önemli etkenlerinden biri de müşterilerin ürün yorumlarını görüp ürüne ve mağazaya güvenmesini sağlamaktır. Bu noktada müşterilerin yorum yapmasına izin verin. Müşterilerden gelen ürün fotoğrafları, videoları ve yorumları mutlaka paylaşın ve müşterilerin içerik oluşturmuş olmasına imkan tanıyın.

Sonuç olarak alışveriş yolculuğu fizikselden dijitale geçtikçe, e-ticaret markalarının mağaza içi alışverişi yansıtan bir çevrimiçi alışveriş deneyimi yaratma ihtiyacı artıyor. Müşteri deneyimlerini kişiselleştirmek bu noktada markaları rekabette öne geçiriyor. Ancak kişiselleştirme deneyimine girmeden önce mutlaka Kişisel verilerin korunması konusuna önem vermek gerekiyor. Müşteriler bütün bilgilerini paylaşmak istemeyebilir ya da kendilerine mail ya da SMS atılmasını istemeyebilir. Onların iznini almadan bu eylemleri yapmamak gerekiyor. Nlksoft E-Ticaretle müşteri deneyimini kişiselleştirebileceğiniz birçok araçla başarıyı sağlayabilirsiniz.

 

Paylaş: