8 Mayıs 2020

E-Ticaret Sistemlerinde SEO

 E-Ticaret Sistemlerinde SEO

Dijitalleşmenin etkisiyle ticaret te online ortama taşındı. Geleneksel ticaretin yerini alan E-ticaret sistemlerinde aktif ve başarılı olmanın en önemli yollarından biri de Seo kelimelerinin aktif kullanımıdır. Kullanıcılar, online mağazanızı arama motorlarında ne kadar kolay bulabiliyorsa, E-Ticaret sisteminiz içerik ve SEO çalışmalarında o kadar başarılı demektir. SEO çalışmalarının, ana maddesi ürün veya markanızla ilgili anahtar kelimeler üretmektir. Anahtar kelimelerinizi gerekli araştırmaları yapıp, rakip analizi ve hedef kitlenizi belirleyerek üretebilirsiniz. Geniş kapsamlı ve her kesime hitap eden anahtar kelimeler ilgi çekicidir. Ancak hitap ettiğiniz kitlenin dışına çıkmak markanıza zarar verebilir. Bu yüzden hedef kitleyi doğru belirleyip, SEO çalışmaları hedef kitleye yönelik yapılmalıdır. Belirlediğiniz anahtar kelimelerin, müşteriler tarafından online ortamda bulunmanıza yardımcı olan çok önemli bir etken olduğunu unutmayın. E-Ticaret sitenizin bu anahtar kelimeler sayesinde dikkat çekip çekmediğini ya da arama motorlarından bulunmanız için doğru kelimeler olup olmadığını kontrol ederek anahtar kelimelerinizi güncellemelisiniz.

E-Ticaret sisteminizde kullanacağınız ana domain ismi bu konuda büyük bir önem taşımaktadır. Domain amaca hitap etmek zorundadır ve satış yapacağınız ürün odak noktası olmalıdır.

  Anahtar kelimesi araştırırken rakip firmaların, kendi ürün ve markanıza benzer içerik oluşturduğu ihtimalini dikkate almalısınız. Benzer kelimelerin ard arda yazılması kullanıcılar için olumlu sonuç vermeyebilir. Daha özgün ve size ait içerik üretmeniz gerekmektedir. Kullanıcılar bir ürün veya özellik ararken ihtiyaçlarına hitap edilmesini ve içeriklerin net olmasını isterler. Örneğin; A harfini ararken, A harfi diye farklı harflerin arama sonuçlarında yer alması hoşlarına gitmez, e ticaret sitenize girmekten vazgeçerler ya da güvenilir bir site imajını kaybedersiniz. Hazırlayacağınız içeriklerde, blog ve resimlerin size ait ve özgün içerik olduğunu vurgulamalısınız. Bu yazılarda da sattığınız ürün ve özelliklerle ilgili ne kadar çok anahtar kelime geçirirseniz arama motorlarında yukarı çıkma ve bulunma ihtimaliniz o kadar artar. Aynı zamanda blog yazı adresinizin aynı ana domainde olması önemlidir. Eğer blog uzantınız “blog.siteadı.com” şeklinde ise arama motorları farklı bir site olarak algılar ve içerik ziyaret edilse de sitenize çok katkısı olmaz. Bu yüzden siteadı.com/blog şeklinde adreslenmiş olması SEO için önemlidir. Uyguladığınız kampanya ve indirimlerden de bahsederek sayfanızı dikkat çeken sayfalar arasına alabilirsiniz.

 SEO çalışmalarının, en önemli özelliği arama yapılırken müşteriyi doğru yönlendirmektir. Hazırladığınız içerikleri ve görselleri Sosyal medya platformları üzerinden de düzenli olarak paylaşabilirsiniz. Tüm sosyal medya platformlarında kaydınız bulunmalı ve aktif bir şekilde faaliyet göstererek içeriklerinizi paylaşmalısınız. Kullanıcılar e-ticaret sitenizde ve sosyal medya platformlarınızda sıkılmadan sayfanızı incelemeli. E-Ticaret sitenizi takip ve ziyaret eden kullanıcıların, online mağazanızda ne kadar süre kaldıklarını, hangi sayfaların daha çok ziyaret edildiğini veya sepetin hangi sebeplerden dolayı terk edildiğinin takibini yaparak anahtar kelimeleri düzenleyebilir, e-ticaret sitenizi güncelleyebilirsiniz.
  İçerik üretirken ve anahtar kelimeleriniz araştırma yaparken bir rekabet içinde olduğunuzu, yaptığınız her içerik ve kelimenin ciddi önem taşıdığını bilerek dikkatle yapmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra temel olarak baz aldığınız anahtar kelimelerinin bir alt kategori kelime grubu olduğunu ve henüz bunların keşfedilmemiş olduğunu unutmayarak fırsatları değerlendirin. Örneğin; Fıstık genel bir anahtar kelimedir ancak fıstık içi, fıstık ezmesi onun alt kategori kelimeleridir. SEO çalışmalarınızı yaparken bu alt kategori kelimelerine de mutlaka yer verin.

SEO Çalışmaları, E-Ticaret sisteminiz için olmazsa olmazdır. Doğal yollarla, içerik üreterek SEO Çalışmanızı yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra gerekli reklamlarla yapay olarak ta üst sıralara çıkabilir. Buradan müşteri kazanabilirsiniz.

Paylaş: