10 Mayıs 2021

E-TİCARETTE ÜRÜN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALI?

E-TİCARETTE ÜRÜN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALI?

E-TİCARET ÜRÜN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALI

Ürün Nedir

   Ürün, yetiştirilen yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır. Ürün normal olarak belli fiyatlarda ekonomik gelir sağlaması için piyasaya sürülür. Ürünün elde edilişi elle veya teknik aletlerle olur. Tek tek yapılarak elde edilen bir ürünle seri olarak yapılan aynı ürünün mal oluş fiyatları arasında büyük fark olduğu için iş ve sanayiciler seri üretim metotlarını tercih ederler.

 

Ürün Tasarımı

   E-Ticaretteki en önemli etken satışın odağında olan ürün ve ürünün detaylı açıklanmasıdır. Ürün yönetimi son derece önemlidir ve dikkat istemektedir. Hatalı bir ürün fotoğrafı veya kötü çekilmiş bir görsel firmanızı olumsuz etkiler. Çünkü sanal ortamda, kullanıcılarınızın üründe baktığı ilk şey fotoğraftır. Dikkatli, yüksek çözününürlükte ve iyi çekilmiş olan bir fotoğraf ürünle ilgi olan bilgileri müşteriye çok daha kolay aktarabileceğinden müşterinin beklentisini karşılar. Bir ürünle ilgili ne kadar detaylı bilgi, açıklama ve anlaşılır bir fotoğraf sunuyorsanız, satış oranınız o kadar artacaktır.

  Ürünleri tanımlayan ve görselleştiren en önemli unsurlardan biri olan fotoğrafın belli bir çözünürlükte olması gerekir. Web ortamı için 72 DPI çözünürlükte olması gerekmektedir. Buradaki DPI “Dot Per Inch” yani ekranın inç başına görüntüleyeceği nokta sayısıdır. Fotoğrafın çözünürlüğü ile beraber boyutları da önemlidir. Örneğin, 300x300 piksel fotoğraf boyutu olan bir alana eğer daha küçük boyutlarda bir fotoğraf yüklerseniz, sistem onu büyütüp ekrana sığdırmaya çalışır bu da görseli bozar ve kötü bir görüntüye sebebiyet verir. Boyutu küçük olan fotoğraflar ürünle ilgili detayları net olarak göstermekte zorlanır. Bunun yanı sıra boyutu yüksek olan fotoğraflar da sayfayı yavaşlatabilir. Bu yüzden fotoğraf boyutunu doğru ayarlamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

 Fotoğraf ürünü tamamen kapsamalıdır. Ürün fotoğrafı eklerken birden fazla fotoğraf kullanmalısınız ancak ana fotoğrafınız ürünün detaylarını göstermelidir. İlk fotoğrafta herhangi bir aksesuar ya da ürünü boğacak, geri planda bırakacak bir kurgu yapılmaması gerekmektedir. Fotoğraf kullanırken önemli özelliklerden birisi de, varsa ürünün farklı rengi, birden fazla materyal kullanılarak yapıldıysa, detay bilgisi için her birinin ayrı ayrı görsellerinin eklenmesi gerekmektedir. Böylece kullanıcı ürün hakkında detay bilgiye kolayca ulaşabilir.

   İyi bir ürün fotoğrafı için doğru ışık ve ürünün en belirgin hali olması gerekmektedir. Doğal ışıkta, aydınlık bir alanda ürünlerin fotoğrafı elde edilebilir. İnceleme yaparken kullanıcıların detaylı bir şekilde ön izlemesinin mümkün olması gerekmektedir. Ürün görselinde farklı ve karışık arka plan olmaması gerekmektedir. Sade, yalın ve göz yormayacak arka planlar ile ürününüzü ön plana çıkarıp netlik kazandırabilirsiniz. Fotoğraf çekimi yapılacaksa mümkün olduğunca aynı arka plan ve benzer ışıkta çekilmesi gerekmektedir.

 Ürün Detayı

   Ürün hakkında bilgi verilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Buna örnek olarak;

  • Ürünü tam olarak açıklayan, markası modeli belirtilmiş ürün başlığı
  • Ürünü net bir şekilde açıklayan özelliklerin açıklanması,
  • Doğru ürün boyutları
  • Ürün fiyatının net biçimde yazılması, eğer indirim varsa eski fiyatının üzerinin çizili olarak gösterilmesi
  • Ürün stokta yoksa satışa kapalı olması
  • Ürün hakkında bilgi, kullanım şekli ve detayların ayrıntılı bir şekilde bildirilmesi
  • Ürünle bağlantılı ürünlerin mutlaka gösterilmesi veya tamamlayıcı ürünlerin gösterilmesi

şeklindeki sıralamadan yararlanarak ürün açıklaması oluşturabilirsiniz.

 

Marka Yönetimi

Marka değeri, tüketici deneyimleri ve genel marka algısıyla belirlenir. Olumlu deneyimler ve olumlu algı, olumlu bir marka değeri yaratır.

 

 

Sosyal Medya ve Seo

   Sosyal medyada kullanılacak görseller etkili ve dikkat çekmelidir. Sadece ürün odaklı ve ürün bilgisi içeren görseller kullanılarak hitap edilen kullanıcı kitlesinin aklında kalması sağlanabilir. Ürünün tanıtımı için detaylı bilgi ve varsa ürün indirim bilgisi ile basit bir anlatım sayesinde ürün hakkında dikkat çekim sağlanabilir. Kullanıcı benzer ürünler arasında karşılaştırma yaparak diğer ürünler arasında filtreleme seçeneği ile istediği ürün üzerine arama yapabilir. Bu sayede bir ürünün renk, beden, numara gibi benzer seçeneklerinden faydalanarak aradığı ürüne kolay erişebilir. Tanıtımı yapılan sosyal medya hesaplarından direkt olarak E-Ticaret paneline yönlendirme yapılarak ürünün satışı gerçekleştirilebilir.

   Arama motorunda arama yapılırken anahtar kelimeler metnin içerisinde doğal bir biçimde yer almalıdırlar. Müşterilerin aradıkları ürünleri bulması gerekir ve genellikle bu Google aramaları üzerinden gerçekleşmektedir. Bazen başlık tek başına yeterli olsa bile iyi hazırlanmış olan açıklamalar SEO çalışmalarının değerini yükseltebilmektedir.

 

Paylaş: