27 Ağustos 2022

Ticaret Bakanlığından İade Süreci İle İlgili Yeni Karar

Ticaret Bakanlığından İade Süreci İle İlgili Yeni Karar

E-Ticaret artık hayatımızın bir parçası oldu. E-Ticarette sürekliliği sağlamak adına, Ürün sipariş sürecinin yanı sıra iade süreçlerinin de kontrolü başlı başına önemli bir etken haline geldi. 2021 E-Ticaret istatistiklerine göre toplam 484.347 işletme E-Ticaret yapıyor ve bu işletmeler koşulsuz iade süreçlerinden olumsuz etkilenebiliyor. Bu kapsamda tüketici kadar işletmeyi de koruyacak bir yapılanma söz konusu haline gelmiş oldu.

Ticaret Bakanlığı'nın Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde E-Ticaret iade süreci ile ilgili önemli bir değişiklik geçekleştirildi. Online alışverişlerdeki iade işlemlerine çeşitli kısıtlamalar getiren düzenleme 1 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek. Yapılan düzenlemeye göre, Online alışverişler başta olmak üzere mesafeli satışlarda cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar gibi elektronik ürün alan kullanıcılar koşulsuz iade haklarından faydalanamayacak. Müşteriler, satın aldıkları ürüne hiçbir zarar vermese veya ürününün kutusunu açmasa dahi iade edemeyecek. İade, satıcının inisiyatifine bırakılacak. Üründe kusur bulunması veya yanlış ürün gelmesi gibi keyfi olmayan durumlar cayma hakkı dışında değerlendirildiği için satıcı bu durumlarda iade almak zorunda olacak. Elektronik ürünleri dışındaki diğer kategorilerde ise ürün ayıplı değilse, yeni düzenlemeyle birlikte ücretsiz kargo zorunluluğu kalkıyor. Cayma hakkının kullanılması durumunda kargo ücretini müşterinin ödemesi kararlaştırılabilecek.

 

Söz konusu madde ise şu şekilde:

 “(3) Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın kanunun 8. maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir.” 

 

Cayma Hakkı Nedir?

Tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı mevcuttur. Sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkı kullanılabilir. Ön bilgilendirme yükümlülüğü yerine getirilmezse cayma hakkı süresi 1 yıla çıkmaktadır. 

Ayrıca yapılan düzenlemede iade süreleri ile ilgili de bir karar alındı. İade veya değişim gibi durumlarda müşterinin ürünü satıcıya gönderme süresi 14 güne çıkarıldı. Yani müşteri olarak talep oluşturduktan sonra 14 gün içerisinde ürünü satıcıya teslim edebilirsiniz. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde cayma hakkının kullanılması halinde yasal olarak azami 14 gün içinde satıcı veya sağlayıcı ile aracı hizmet sağlayıcı tarafından tüketiciye yapılması zorunlu bedel iadelerine ilişkin olarak kart çıkaran kuruluşlara aktarılan tutarın kart çıkaran kuruluşa ulaşmasını takiben kartın kullanılabilir limitine tek seferde ilave edilmesi sağlanacak. Bu hükmün 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi öngörülürüyor.

Bu demek oluyor ki artık tüketici internet üzerinden aldığı ürünleri “ayıplı” değilse ücretsiz iade edemeyecek ve kargo firmaları bu ücretsiz iadeleri alamayacak. E-Ticaret hayatımızda ağırlığını hissettirmeye devam ederken, yapılan bu düzenleme bakalım E-Ticaret sürecini nasıl etkileyecek.

 

                       

Paylaş: