1 Nisan 2023

E-Ticarette Ağızdan Ağıza Pazarlama (Word Of Mouth)

E-Ticarette Ağızdan Ağıza Pazarlama (Word Of Mouth)

Aldığınız bir kıyafetle ilgili ya da gittiğiniz bir yerle ilgili memnuniyetinizi insanlara anlatıyorsanız ve insanların bu markalara yönelmesini sağlıyorsanız aslında bir nevi ağızdan ağıza pazarlamanın bir parçası haline gelmişsinizdir.

Ağızdan ağıza pazarlama, en doğal ve uygulanabilir pazarlama kanallarından biridir. Bir marka müşteri memnuniyeti sağlayarak müşterilerin potansiyel müşterilere memnuniyetini iletmesi ile birlikte yeni müşteriler kazanıyorsa ağızdan ağıza pazarlamanın gücünü kullanmaya başlamış demektir. Tabi ki kontrollü olması ve rüzgârın ters yöne esmemesi yani memnuniyetsizlik oluşturmamak gerekmektedir. Her pazarlama tekniği gibi bu pazarlama tekniğinin de başarılı olması için uyulması gereken kurallar var.

Bu kurallara bakacak olursak:

Müşterinin İlk Deneyimini Özelleştirin.

Müşteriniz E-Ticaret sitenizden sipariş verdiğinde, beklentilerinin üzerinde bir sipariş göndermek müşterinin markanızı her yerde anlatmasının en temel yollarından biridir. Ürününüzün kaliteli olmasının yanı sıra, müşteriye özel- kişiselleştirilmiş-bir Teşekkür notu veya ürün yanında gönderilebilecek küçük bir hediye müşterinizi mutlu edebilir. Standart gönderilmiş bir sipariş, müşterinizde büyük bir etki yaratmayabilir ancak ufacık farklarla E-Ticarette satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Ürün Kalitenize Önem Verin.

Yüksek kaliteli ürünler satmak, müşteri memnuniyetini sağlamak adına en önemli faktördür. Bu noktada ağızdan ağıza pazarlamanın yanı sıra müşteri sadakatini de sağlamış olursunuz.

Müşteriyle mail ya da mesaj yoluyla irtibatta kalıp, sipariş süreci hakkında bilgi vermek, E-Ticarette kolay sipariş süreci ve ürünün gösterildiği veya anlatıldığı gibi gönderilmesi ağızdan ağıza pazarlamada önemli rol oynar.

Kolay Sipariş Süreci ve E-Ticaret Teması

Markanızı duyurduğunuzda birçok insan sitenizi ziyaret edebilir. Ancak bunların satışa dönmesi site içerik ve süreç yönetimi ile ilgilidir. Kullanımı zor, karmaşık bir site müşterilerin alışverişi tamamlamadan siteyi terk etmelerine sebep olabilir. Bu yüzden sade, anlaşılır ve kolay bir site tasarımı seçmek en doğru tercih olacaktır.

Stok Yönetimini Doğru Yapın.

Müşteri sipariş verdiğinde ürünlerinizin stokta bulunduğundan emin olun. Müşteriye bu konuyla ilgili olumsuz geri dönüş, müşterinin sizin hakkınızda olumsuz konuşmasına ve marka değerinin düşmesine sebep olabilir. Bu yüzden kontrollü olun ve eğer tedarikçiyle çalışıyorsanız stok takibini doğru yapın.

Müşteri Hizmetlerine Önem Verin

Müşterilerin ürünleriniz hakkında sorularına, taleplerine ya da şikayetlerine geri dönüş yapın. Olumsuz bir müşteri deneyim yeterli ilgiyle olumluya çevrilebilir ve insanlara bu memnuniyetin ulaşması sağlanabilir. Bu şekilde müşterileriniz ciddiye alındıklarından emin olur ve size gerekli değeri gösterir.

İnfluencer Pazarlaması Denenebilir.

Sosyal medya içerik yöneticileri günümüzde insanlarda büyük etki uyandırıyor. Bu noktada bu güçten faydalanmak gerekebilir. Bir sosyal medya fenomeni ürününüzü videosunda anlatır veya överse takipçilerinin dikkatini çekmeniz kaçınılmazdır. Bu şekilde ağızdan ağıza pazarlamada sosyal medyanın gücünden de faydalanmış olursunuz.

Ağızdan Ağza Pazarlamayı şansa bırakmayın. Bu pazarlama stratejisi için etkenler oluşturun. Yani insanların markanız hakkında konuşmasını sağlayacak sebepler verin.

Ağızdan ağıza pazarlamayı şansa bırakmak yerine, insanların markanız hakkında konuşmak istemesini sağlayacak tetikleyiciler oluşturun.

Müşterileri Yoruma Teşvik Edin.

Müşteri yorumları, modern ağızdan ağıza pazarlamadır. Bu yüzden müşterilerinizin ürünleriniz hakkında yorum yapmasına izin verin. Geri dönüşleri alın. Potansiyel müşteriler ürünlerinizin yorum ve değerlendirmelerine önem verir ve bu tavsiyelere güvenir. Müşterileri markanız hakkında konuşmaya teşvik ederek, ağızdan ağıza pazarlama olasılığını artırırsınız.

 Sonuç olarak ağızdan ağıza pazarlama, E-Ticarette markanızı büyütmek adına hem uygun, maliyet olarak nispeten daha düşük ve etkili bir stratejidir. Ama tabi ki bu stratejiyi uygulamadan önce markanızın, ürünlerinizin ve E-Ticaret sitenizin buna tam olarak hazır olması gerekmektedir. Olumlu müşteri deneyimi ve istikrar her şeyde olduğu gibi E-Ticaret ve ağızdan ağıza pazarlama stratejisinde de başarıyı getirir.

 

 

Paylaş: